Vrouwen in institutioneel Pensioen

Jaarcongres 2022 - sprekers

Jaarcongres   Diana Matroos is door haar werk als vast gezicht van het RTLZ nieuws en presentatrice van BNR Nieuwsradio een bekende journaliste en mediapersoonlijkheid. Programma’s als ‘Zaken Doen Met’ en ‘ZZP-Café’ hebben haar bekend gemaakt bij een breed publiek. Jarenlang was Diana hét gezicht bij ‘Breaking News’-uitzendingen op tv en te horen bij diepgaande interviews op de radio.Ook was zij presentatrice bij het VPRO programma Buitenhof. Sinds vorig jaar heeft ze een nieuw programma bij BNR ‘Beeldbepalers’: over media, marketing, communicatie en creatie. In alle aspecten van het werk van Diana komt haar liefde voor mensen en hun verhalen naar voren.
Foto @ William Rutten
     
Jaarcongres   Gerdi Verbeet is bij iedereen bekend van haar periode als voorzitter van de Tweede Kamer (2006-2012). Sindsdien heeft zij diverse functies als bestuurder of commissaris bekleed. Zo was zij tot juni 2021 voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en van het Rathenau Instituut (een instituut dat het gesprek tussen wetenschap en samenleving faciliteert). Momenteel is zij voorzitter van de RvC van Unilever, Novamedia en Paleis ’t Loo en lid van de RvC van Siemens.
Zij publiceerde twee boeken ‘Vertrouwen is goed, maar begrijpen is beter’ over de vitaliteit van onze parlementaire democratie. En: ‘Voorzitter! De kunst van voorzitten zonder hamer’.
Gerdi gelooft in diversiteit en zet zich al jaren in om vrouwen naar hun top te krijgen. Zij stond aan de wieg van de ViiP in 2002 en was bijv. kwartiermaker van Topvrouwen.nl. Voor haar draait het niet om de top te bereiken om de positie, maar om vanuit je eigen missie jouw energie in te zetten om op een betekenisvolle positie te komen. Haar moeder geldt als haar grote voorbeeld.
In de lintjesregen van 26 april j.l. werd Gerdi onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Foto: Rogier Veldman
     
Jaarcongres   Joanne Kellerman, een van onze ViiP-leden, is sinds 1 juni 2019 onafhankelijk voorzitter van het bestuur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Zij startte haar carrière als een van de jongste vrouwelijke partners van Nauta Dutilh (nu bekend als Nauta). Na 27 jaar maakte zij een overstap naar De Nederlandsche Bank. Eerst als general counsel en na enkele jaren als directeur Toezicht op de pensioen- en verzekeringssector. Zij was een van de bestuursleden, die de Single Resolution Board (SRB) in Brussel heeft opgezet.
Naast het onafhankelijk voorzitterschap van PFZW heeft zij diverse andere toezichthoudende functies, zoals voorzitter van de RvC van de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) en van de RvT van de Universiteit Utrecht. Ook is zij lid van de raad van toezicht van Aflatoun International, een NGO met zetel in Nederland die zich inzet voor sociale en financiële educatie aan kinderen en jongeren wereldwijd.
Joanne is ervan overtuigd dat diversiteit in de volle breedte nodig is. Een niet diverse organisatie laat een enorm potentieel aan talent en diversiteit in de maatschappij onbenut. Het bereiken van diversiteit vraagt om inclusief denken en handelen, dag in, dag uit.
Joanne ontving in 2022 namens PFZW de award van PensioenPro ‘als Beste pensioenfonds van nederland”. In 2014 werd zij benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau.
     
Jaarcongres   Joyce Juanita Sylvester is een Nederlands politica en bestuurder van Surinaamse afkomst. Sinds 2022 is zij voorzitter van de Staatscommissie tegen discriminatie en racisme. Van 2016 tot 2022 werkte zij als substituut ombudsman bij de Nationale Ombudsman. In deze rol was zij verantwoordelijk voor de afhandeling van klachten van burgers tegen de overheid op het gebied van Strafrecht, Politie, Justitie, OM, Wonen, Leefomgeving, Mobiliteit, Zorg, Onderwijs, Werk en Inkomen.
Politiek en overheid, landelijk en lokaal, is een rode draad in haar carrière. Zo was zij namens de Partij van de Arbeid (PvdA) lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Van 2008 – 2015 was zij waarnemend burgemeester van de gemeenten Anna Paulowna en Naarden en de drijvende kracht achter de fusies binnen deze gemeenten.
Joyce heeft en had meerdere nevenfuncties zoals lid van de landelijke Selectiecommissie Rechters, lid van de RvT van het VSB Fonds en het bestuur van het VSB Vermogensfonds en lid van de Strategische Beleidsgroep Diversiteit/Min BiZa ter Bevordering van diversiteit bij de politie.
Over de wijze waarop revolutie, verzet en opstand in haar eigen leven plaatsvonden schreef zij haar autobiografie: ‘Bent ù de burgemeester?’. Om een tip van de sluier op te lichten: hierover vertelt zij meer tijdens haar inleiding van programmadeel 3.
Joyce ontving onderscheidingen als winnaar van onder andere de Landelijke vrouw in de Media Award en de Eberhard van der Laan Mediation Award. Daarnaast is zij drager van de zilveren legpenning Naarden en is zij benoemd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
     
Jaarcongres   Hanneke Takkenberg is klinisch epidemioloog en sinds 2012 professor Klinische Besliskunde bij de afdeling Thoraxchirurgie in het Erasmus MC. Daarnaast is zij sinds 2019 professor Management Education bij Rotterdam School of Management en Executive Director van Erasmus Centre for Women and Organisations (ECWO) bij de Erasmus Universiteit. Hanneke is mede-oprichter van het Erasmus MC academisch vrouwennetwerk VENA (2007), was voorzitter van het Erasmus Universiteit netwerk voor vrouwelijke hoogleraren (2014-2018) en Chief Diversity Officer van de Erasmus Universiteit (2015-2018). Ze is de huidige bestuursvoorzitter van het landelijk netwerk voor vrouwelijke hoogleraren (LNVH; 2018-heden).
Hanneke ontving in 2018 de VNVA Els Borst Oeuvre Priis voor haar bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van de gezondheidszorg. In 2019 won zij de Caty Asscher award voor haar inzet voor (gender)diversiteit in Erasmus MC en de Erasmus Universiteit, en in 2021 ontving Hanneke de Erasmus Universiteit Athenaprijs voor haar duurzame inzet voor de bevordering van vrouwelijk talent binnen en buiten de universiteit.
Een quote van haar: “Diversiteit is uitgenodigd worden op het feestje, inclusie is uitgenodigd worden om te dansen op het feestje, een “sense of belonging” betekent dat je de muziek mag uitkiezen waarop gedanst wordt.”
     
Jaarcongres   Devika Partiman Devika Partiman is sociaal ondernemer en activist. Zij is de oprichter van stichting Stem op een Vrouw (2017), een stichting die zich inzet om meer vrouwen verkozen en politiek actief te krijgen. Met deze stichting timmert zij aan de weg voor gelijke kansen en behandeling voor vrouwen met politieke ambitie. Mede dankzij het werk van de stichting werden de afgelopen 5 jaar al meer dan 200 extra vrouwen verkozen door heel Nederland. Ook de laatste gemeenteraadsverkiezingen laten een stijgende lijn zien van vrouwen in gemeenteraden.
Daarnaast is Devika bestuurslid bij feministisch festival Zus `n Zo en ambassadeur van Atria, het landelijke kennisinstituut voor vrouwengeschiedenis. In 2019 ontving ze van de Provincie Noord-Holland de Ribbius Peletier-penning voor haar verdiensten voor vrouwenemancipatie.
Een terugkerend thema in haar werk is het identificeren van verbeterpunten in onze democratie en openbare ruimte, en hiervoor praktische oplossingen zoeken.
Volgens Devika komt gelijkheid niet vanzelf, ook al lijkt het er nu beter voor te staan in het verleden. Politieke representatie is hierin een factor van groot belang.
Foto: Elisabeth Lanz Fotografie

Verslag