Vrouwen in institutioneel Pensioen

Klimaatrisico’s en Diversiteit

04-03-2021

Verslag
Deelnetwerk 9 organiseerde 4 maart 2021 samen met Female Capital van DNB een online bijeenkomst over Klimaatrisico’s en diversiteit – DNB in discussie met de pensioensector. Hoe zet de toezichthouder haar bevoegdheden in? En hoe geeft de sector concreet invulling aan deze thema’s.

Op 4 maart tussen 16.00 u en 17.15 u vond de webinar van ViiP en DNB over klimaatrisico en diversiteit plaats. Deze webinar werd georganiseerd door ViiP deelnetwerk 9 begeleidt door Gül Poslu en Sevinç Acar en Female Capital van DNB gecoördineerd door Anneloes van Haaren. Deze sessie waren we ruim een jaar aan het plannen en voorbereiden; helaas waren we een aantal keren genoodzaakt om het uit te stellen vanwege Covid-19. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een digitale sessie in plaats van een fysieke bijeenkomst.

Onder de bezielende leiding van de dagvoorzitter, Michel Boswinkel, namen ruim 156 deelnemers deel aan het webinar met als thema: Klimaatrisico en Diversiteit.

Olaf Sleijpen, directeur Monetaire Zaken bij DNB, gaf een inspirerende speech over duurzaamheid en diversiteit in de pensioensector.

Olaf Sleijpen vertelde dat diversiteit in de financiële sector helpt om nieuwe ideeën en inzichten aan boord te brengen en group think te voorkomen. Dat is ook van belang in het kader van de energietransitie. ‘Want als er ooit een tijd was waarin we dat hard nodig hadden dan is het wel nu. In deze tijd, waarin onze kans om een duurzame samenleving tot stand te brengen afhangt van ons vermogen om drastisch te veranderen.’ Hij benadrukte verder dat het goed beheren van duurzaamheidsrisico’s en het luisteren naar de voorkeuren van de pensioendeelnemers een belangrijke bijdrage kan leveren aan het financieren van de energietransitie.

Heb je de speech gemist je kunt de speech hieronder nalezen via:
Speech Olaf Sleijpen - “Duurzaamheid en diversiteit in de pensioensector: over pindakaas en chilipeper” (dnb.nl)

Het Panel
Na de inspirerend speech was het beurt aan het panel met Olaf Sleijpen (DNB), Cindy van Oorschot (DNB), Diane Griffioen (ABP) en Maureen Schlejen-Peeters (NNIP). De deelnemers hadden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de panelleden en daar hebben ze actief gebruik van gemaakt. Elk panellid gaf zijn of haar eigen inzichten mee over duurzaamheid en diversiteit. Verder werden er ook zowel door de panelleden als deelnemers tips over een weer gewisseld.

Er is nog zo veel te vertellen en delen over deze thema’s dat zo een tijdslot niet voldoende is naar onze inzichten. Wanneer het weer kan, geven we graag een vervolg aan deze thema’s. Hopelijk in de vorm van een fysieke meeting en een verder verdiepingsslag 2.0.

ViiP Deeltnetwerk 9
Gül Poslu en Sevinç Acar.